Blog
De klachtenlevenscyclus – de onbewuste fase
Implementatie van een klachtenregeling heeft vaak eenzelfde verloop. Voordat de klachtenregeling is geïmplementeerd is er een onbewuste fase waar klachten niet of nauwelijks voorkomen. Daarna volgt de introductiefase waarna steeds meer klachten binnenkomen – de piekfase – om daarna af te nemen in de normalisatiefase en te stabiliseren in de fase van een actief integriteitsprogramma. Dit zou je de klachtenlevenscyclus kunnen noemen. In deze blog de eerste fase, namelijk de onbewuste fase.
Onbewuste fase
Veel bedrijven hebben geen integriteitsprogramma, geen klachtenregeling of vertrouwenspersoon. Vaak denken ondernemers dat dat niet nodig is. ”We zijn een kleine organisatie en delen alles met elkaar” of ”Ik krijg nooit klachten, dus…”.
Het is inderdaad zo dat bij kleinere organisaties de sociale controle groter is en er in de regel minder speelt, de lijnen zijn korter en de hiërarchie minder. Maar er is ook vaak een mentaliteit van “Niet lullen maar poetsen” of “We zijn niet van suiker”. Dus zelfs als er geluiden zijn van mogelijk ongewenst gedrag, worden deze gauw de kop in gedrukt. Een andere mooie uitdrukking die vaak gehoord wordt is “Mijn deur staat altijd open”, maar dat geeft nog geen garantie dat mensen met klachten zoals seksuele intimidatie ook echt binnenlopen. Want vaak krijg je als slachtoffer de bal teruggespeeld “Het zal ook wel een beetje aan jou hebben gelegen” of “Je kleed je ook wel wat schaars, dan kun je dat verwachten”.
Deze fase noemen we de onbewuste fase: er zijn geen klachten. Schijnbaar is alles in orde, maar onderhuids zullen er best dingen spelen. “Ja, die de boekhouder kan wel eens handtastelijk zijn, maar het is geen kwaaie.” “Als je bij inkoop werkt, krijg je nog wel eens wat, zo gaat dat.” In plaats van het aankaarten van problemen, zullen werknemers in deze cultuur weg gaan bij het bedrijf.
Het kan best lang goed gaan, maar het is niet oké. Als werkgever ben je verlicht te zorgen voor een veilige werkomgeving waar pesten en handtastelijkheden niet thuishoren. En omkoping is zelfs strafbaar. Dus loods jouw organisatie de introductiefase in….
Meer weten?
Wilt u meer weten over het uitbesteden van de klachtenregeling, de eerste analyse en de functie van vertrouwenspersoon, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie via info@meldjeklacht.nl of 085-047 03 10.
Ontdek wat een professionele klachtenprocedure losmaakt in organisaties.